Art-up-to-date in Berlijn

Posted on

Gepubliceerd op het blog van Berlijn op Maat

Het galeriecircuit van Berlijn is GROOT. De gemeente Berlijn schat dat er zich tussen de 400 en 600 galeries in de stad bevinden. Projectruimtes (meer dan 100) en andere alternatieve kunstplekken komen daar nog bovenop. Alles bij elkaar opgeteld, zijn het er ongeveer evenveel als in heel Nederland.

Ze wisselen ook steeds. Soms sluiten galeries hun deuren, zelfs gevestigde, zoals Galerie Kamm. Daarnaast openen er steeds weer nieuwe galeries, omdat er toch nog steeds relatief veel (betaalbare) ruimte is in de stad.

Laten we wel wezen; deze veelzijdigheid is te gek! De andere kant van de medaille is wel, dat het de toegankelijkheid vermindert. Er zijn zoveel galeries dat je bijna niet meer weet waar je moet beginnen. Hoe maak je een keuze uit de eindeloze lijst aan openingen? Hoe weet je op welke plekken je moet zijn en wanneer? Er zijn een aantal sites die je hierbij kunnen helpen.

 

Index mei-juni

Index
Index is de meest gerenommeerde en presenteert zowel op papier als online een tweemaandelijks overzicht van openingen en tentoonstellingen in galeries, projectruimtes, tijdelijke tentoonstellingen, musea en privé-instellingen. Het papieren leporello-achtige overzicht kun je dan ook in bovengenoemde type instellingen vinden. Het is een crime als het gaat om bruikbaarheid. Aangezien het een uitvouwbaar boekje is met aan beide zijdes lijsten met adressen, ben je eeuwig aan het zoeken en draaien als iets wilt opzoeken op de bijbehorende kaart. Wat dat betreft biedt de website uitkomst. Hier kun je, naast het overzicht, onder andere ook zien wat er vandaag te doen is. En de echte kunst-die-hard abonneert zich op de wekelijkse nieuwsbrief die de openingen per week voor je op een rij zet.

Bpigs

Bpigs
Ben je meer op zoek naar een lijst die gemaakt wordt door degenen die in de galeries hangen, in plaats van door degenen die ze runnen, dan is Bpigs (Berlin independents guide) (of eigenlijk Berlijn-portugal, ireland, greece, spain) (je snapt het al, deze is een stuk lolliger) je platform. Ook zij bieden je een tweemaandelijkse overzicht, dat in papieren vorm te vinden is op kunstplekken. Het online magazine van Bpigs is bedoeld om de kunstwereld te belichten vanuit het gezichtspunt van degenen die ervoor zorgen dat er überhaupt een kunstwereld is,
de makers dus. Onder het kopje ‘Openings’ staan de tips per week geordend.

artconnect

Artconnect
Ook Artconnect komt van de kant van de makers. Alhoewel het geven van overzichtslijstjes niet hun main focus is, kan het interessant zijn om eens een kijkje te nemen op hun site. Hun doel  is een on- en offline netwerkplatform te genereren en dat resulteert bijvoorbeeld ook in iets wat het midden houdt tussen een marktplaats en een arbeidsbureau, maar dan voor kunstenaars. Onder het tabje ‘magazine’, vind je hun ‘staff picks’, ofwel de tips van de week.

 

berlin artlink

Berlin Art Link
Berlin Art Link is een platform dat zich als insiders guide presenteert. Erg interessant zijn de verslagen van studio visits. Het wekelijks overzicht van openingen vind je op de site onder het kopje Magazin/openings. Daarnaast heeft Berlin Art Link ook een commerciële kant en biedt het marketing- en communicatiediensten aan, als een spin die via haar netwerk die verschillende spelers op het kunstveld met elkaar in contact kan brengen. De tips voor de week zijn ook hier te vinden onder onder magazine/openings.

art berlin

Art Berlin
Is je Duits goed genoeg? Kijk dan ook eens op de site van Art Berlin.  Opgezet door curatoren geeft deze site wederom een mooi overzicht van de ins and outs. Wat van nut kan zijn is hun Galerieführer; een lijst met de volgens hen belangrijkste galerieën van het moment. De lijst is niet te groot en dus behapbaar. Het kan een goed startpunt zijn voor een kennismaking en onderdompeling in de wondere wereld van de Berlijnse galeries.

Geef een antwoord