Do it yourself gallerytour- Unter den Linden- 9/10 april

Posted on

Heb je dit weekend nog niks te doen? Of heb je bezoek en moet Unter den Linden nog afgevinkt worden? Combineer dan het nuttige met het aangename en doe deze “Do it yourself”-gallerytour!

Dat Berlijn barst van de galerieën, dat wisten we al. Ze zijn overal te vinden, zelfs op Unter den Linden. Je moet alleen even weten waar. Deze route bevat 4 adressen met vijf hele diverse kunstplekken.

Susanne Kriemann

Het startpunt is de projectruimte van de Schering Stiftung, op nummer 32. In het donker tref je de tentoonstelling Pechblende (Chapter 1) aan van de Duitse kunstenares Susanne Kriemann. Zij focust zich al een aantal jaren op het erg radioactieve mineraal uraniet, dat op grote schaal uit ertsmijnen werd gehaald in de voormalige DDR. Wat veel mensen niet weten is dat de DDR toen de op drie na grootste uraniumproducent in de wereld! De expositie bestaat uit drie grote camera obscura’s die objecten van mijnwerkers op de muur projecteren. Daarnaast is er een interessant archief waar je doorheen kunt browsen met allerlei foto’s die gemaakt zijn d.m.v. de straling (!) van radio-actieve objecten.

De tentoonstelling Pechblende (Chapter 1) is nog te zien t/m 5 juni
Website
– Open: do t/m ma  van 13:00-17:00 uur- Gratis entree

Pollock- Muralfoto's ttv Pollock

De volgende stop is de Deutsche Bank Kunsthalle, aan de overkant op nr. 13/15. Te zien is het grootste schilderij dat de Amerikaanse kunstenaar Jackson Pollock ooit gemaakt heeft (naar het schijnt), genaamd Mural. Normaal betaal je hier entree (behalve op maandagen trouwens), maar omdat dit het laatste weekend van de tentoonstelling is, kun je hier gratis naar binnen. Ik zou je willen aanraden om met je neus langs het schilderij te lopen, of nouja, zo dicht als de suppoosten je laten komen, want pas dan komt de levendigheid van dit werk echt goed naar voren. De tentoonstelling eromheen voegt wat mij betreft niet veel toe, behalve misschien de toentertijd contemporaine foto’s die na de ingang meteen rechts hangen. Deze waren te zien op een tentoonstelling in het MoMa in het jaar dat Pollock dit werk maakte en die hij waarschijnlijk bezocht heeft en een mogelijke inspiratiebron gevormd zouden kunnen hebben.

Website– Open 10:00 t/m 20:00 uur- Nu gratis entree, want laatste weekend!

Love- Cold shower

Als je verder loopt richting Alex, sla dan ter hoogte van het Deutsches Museum rechts de Oberwallstraße in. Op nr. 1 bevindt zich het prachtige Schinkel Pavillion, waar de dit weekend aflopende tentoonstelling Love IV: Cold Shower van het kunstenaarspaar Anthea Hamilton en Nicholas Byrne te zien is. Zij werken normalerwijs elk apart en af en toe, zoals hier, samen. Deze samenwerkingsverbanden noemen zij, hoe romantisch (ze zijn in het echt een paar), Love en in het Schinkel Pavillion is nu deel 4 te zien. De tentoonstelling bestaat uit zes ruimvullende opblaasbare objecten, voorzien van verschillende prints. Een aanrader!

Website– Open van do t/m zo van 12:00-18:00 uur- Er staat entreegeld, maar niemand heeft mij er ooit naar gevraagd. Ik zou gewoon binnenlopen en kijken wat er gebeurt.

Tal R

Voor de laatste locatie loop je terug naar Unten den Linden en steek je over. Let op, deze is alleen op zaterdag open. Wandel langs het Deutsche Museum met de bocht mee, dan vind je op Am Kupfergraben 10, op de hoek Contemporary Fine Arts, een van de topgalerieën van Berlijn. Zij bevolken twee tentoonstellingsetages in dit door David Chipperfield (daar is hij weer, die man is heel Berlijn aan het vormgeven/renoveren lijkt het wel) ontworpen gebouw. OP de onderste etage loop je zo de tentoonstelling Garbage Man binnen van de Israelische kunstenaar Tal R. Het is een aanslag op de ogen, de hoeveelheid collages die hier zij aan zij van onder naar boven aan de muur hangen. De titel verwijst wellicht een beetje naar zichzelf, de verzamelwoede van de kunstenaar, tegen de horror vacui.

Op de tweede etage kunnen de ogen tot rust komen bij het werk van de Chinese kunstenaar Ni YouYu, die onder andere zijn verzameling vintage flipperkastjes ombouwde tot kleine altaartjes.

Beide tentoonstellingen zijn nog te zien t/m 23 april.
Website– Open di t/m vrij van 10:00 tot 18:00 uur en zaterdag van 11:00-18:00 uur – Gratis entree

Warhol polaroids

Helemaal boven bevindt zich Galerie Bastian, waar je de polaroids van Andy Warhol kunt bekijken, met veelal bekende gezichten uit die tijd (die je nu ook nog kent), waaronder bijvoorbeeld een prachtig portret van een jeugdige David Bowie. Samen geven ze een mooi tijdsbeeld van de jaren zeventig en tachtig.

De tentoonstelling Andy Warhol- Polariods 1971-1986 is nog te zien t/m 7 mei.
Website– Open do-vrij van 11:00 t/m 17:30 uur, zaterdag van 11:00 t/m 16:00 uur – Gratis entree