BAW, abc …. Euh, say what?

Posted on

abc plus berlin art week samen

Een introductie op de Berlin Art Week

Als kunstfan kun van 15-20 september in Berlijn helemaal los. De kunstwereld ontwaakt uit haar Sommerpause  en meteen staat de vierde editie van de Berlin Art Week (BAW) voor de deur.  Een belangrijk onderdeel daarvan is de kunstbeurs abc (art berlin contemporary) in Station Berlin. En dan is er nog de tentoonstellingsreeks Stadt/Bild, waar alle grote instituten, zoals Kunst-Werke en de Berlinische Galerie aan mee doen. Maar er is nog veel meer…

stad bild

Want wat is een Art Week tegenwoordig zonder een heel nevenprogramma?  Wist je bijvoorbeeld dat er naast abc nog twee beursen georganiseerd worden (Positions en Berliner Liste), een gallery night en een happening rondom de Neue National Gallery (“Was die niet dicht?”, hoor ik je denken. Klopt. )? En natuurlijk lift de rest van de Kunstszene graag mee met eigen openingen en speciale programma’s.

“Help!” of “Ja, laat maar zitten hoor” zijn begrijpelijke emoties die nu door je heen kunnen vliegen. Geen nood! Hieronder een wie is wat en waarom, plus tips waar je heen kunt.

Wat heeft Gallery Weekend met  abc te maken?
Nou, eigenlijk begon het allemaal in 2005 toen het eerste Gallery Weekend het licht zag.  Je zou het misschien niet zeggen van een stad waar zoveel galeries zijn en zoveel kunstenaars wonen, maar een kunstmarkt was er niet echt. Laat staan een verzamelaarscircuit. Wat doe je dan? Je bedenkt een evenement waarmee je de kunstmarkt naar je toe haalt.  Aldus geschiedde.

Om Berlijn interessanter te maken voor (voornamelijk) internationale verzamelaars, sloegen een aantal galeristen de handen ineen. Ze kozen een mooi weekend in mei , openden gezamenlijk hun deuren en presenteerden het beste wat Berlijn te bieden had. Gallery Weekend was geboren en is  ondertussen uitgegroeid tot een evenement waar je limo’s van de ene galerieënhotspot naar de andere kunt zien rijden.

abc 2014 @Station Berlin
abc 2014 @Station Berlin

Kunstbeurs abc (art berlin contemporary)  is in 2008 ontstaan, uit dezelfde hoed als Gallery Weekend. Oorspronkelijk was de beurs bedacht als satelietbeurs van grote broer Art Forum Berlin, die van 1996-2010 de Kunstmesse op het gebied van hedendaagse kunst in  Berlijn was. Volgens de roddels is Art Forum aan meerdere factoren ten onder gegaan, waar strijd en onenigheid tussen galerieën er één van is.  abc nam als enige beurs in 2011 het stokje over.

Op abc presenteren Berlijnse en internationale galeries (de verdeling is ongeveer fifty fifty) zich samen in Station Berlin. Dit is ontzettend praktisch. Galeries die je vanwege hun locatie anders nooit in  één dag kunt bezoeken, staan nu naast elkaar op in plek. Een geweldige gelegenheid dus om in 1 dag helemaal art-up-to-date te raken.

Berlin Art Week
Twee mooie kunstevenementen, één in het voorjaar, één in het najaar, om Berlijn als kunststad nog meer op de kaart te zetten. Maar vooral om internationaal verzamelaars te lokken en aldus de bijnaam van abc, “anything but collectors”, lijkt dat wel te lukken.

Daar zag de gemeente Berlijn ook wel brood in.  En zo werd er een hele kunstweek, lekker internationaal de Berlin Art Week genoemd, om abc  heen gesponnen. De Senatsverwaltung für Wirtschaft, Technologie und Forschung doet een duit in het zakje, evenals hoofdsponsor Deutsche Bank.

Een interessant onderdeel van de BAW  is samenwerking tussen de grote instituten in de  gezamenlijke tentoonstellingsreeks genaamd Stadt/Bild. Het is een bijna profetische reeks die ingaat op actuele kwesties zoals van wie de stad eigenlijk is en hoe de stad ‘vreemden’ in haar structuur integreert (zie bijvoorbeeld de tentoonstelling Xenopolis in de Deutsche Bank Kunsthalle).

Xenopolis: Laurence Bonvin, uit de serie "Blikkiesdorp", 2009
Xenopolis: Laurence Bonvin, uit de serie “Blikkiesdorp”, 2009

Alles leuk en aardig, maar waar moet ik nu heen?

Het programma van de BAW is immens. Je kunt natuurlijk in bed blijven en de dekens over je hoofd trekken, maar dat is eigenlijk ook weer jammer.  Want als je de opties nader bekijkt, kun je een schifting maken tussen events die alleen in de week van 15-20 september te bezoeken zijn en tentoonstellingen die langer te zien zijn. Stadt/Bild bijvoorbeeld, is een absolute aanrader, maar prima te bewaren voor later. De meeste tentoonstelling lopen nog wel door tot november. In tegenstelling tot abc bijvoorbeeld die alleen in de BAW te bezoeken is.

Hou je van galeries, ga dan naar abc. Hier staan de topgaleries van de stad en daar zul je zeker veel moois zien. Ben je meer geïnteresseerd in de pioniers die buiten het commerciële traject om kunst willen laten zien zonder winstoogmerk; de projectruimtes, bekijk dan het programma van het (net afgelopen) Project Space Festival genaamd Xchange eens. Zij organiseren een samenwerking tussen steeds 2 projectruimtes (5 setjes in totaal) die samen iets nieuws bedenken op verschillende locaties in de stad. Wie weet gebeurt er wel iets supergeinigs bij jou om de hoek.

Alicja Kwade - Haus am Waldsee

De allerlaatste opening van de BAW, op zaterdag in Haus am Waldsee valt in de categorie last, but definitely not least. Niet alleen beloofd de filosofisch getinte tentoonstelling van de Poolse kunstenares Alicja Kwade veel goeds, de beeldentuin achter het huis is een ideale nazomer locatie. Dus als de zon mooi door de bladeren schijnt, zou ik zeggen op naar het Grünewald!

Om vast in de stemming te komen, kun je op woensdagavond 16 september mee op gallerietour! Die avond is het abc galerie night. Alle galeries die op abc staan, organiseren en speciale opening op hun eigen locatie in de stad. Ik heb een mooie route uitgestippeld in de omgeving Checkpoint Charlie, zodat je de volgende dag  goed beslagen ten ijs abc op kunt wandelen.